Informatie edelstenen

Hoe verzorg, reinig en laad je edelstenen op?

Edelstenen zijn prachtige en waardevolle stukken die je in je sieradencollectie kunt hebben. Ze hebben niet alleen esthetische waarde, maar worden ook gewaardeerd vanwege hun helende eigenschappen. Als je wilt dat je edelstenen hun glans en werking behouden, is het belangrijk om ze goed te verzorgen, reinigen en opladen. In deze blog bespreken we enkele belangrijke tips voor het verzorgen van edelstenen.

Verzorging van edelstenen

Vermijd contact met water en chemicaliën: Edelstenen zijn gevoelig voor water en chemische stoffen. Draag ze niet tijdens het zwemmen of tijdens het schoonmaken met chemicaliën.

Bewaar ze op een veilige plaats: Bewaar je edelstenen op een veilige plaats, uit de buurt van direct zonlicht en andere hittebronnen. Je kunt ze opbergen in een sieradendoos of een stoffen zakje.

Reiniging van edelstenen

Spoel af onder stromend water: Spoel je edelstenen af onder stromend water om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een zachte tandenborstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Let op, niet alle edelstenen kunnen tegen water!!

Reinig met een oude tandenborstel: Als je edelstenen erg vuil zijn, kun je met een zachte (oude) tandenborstel de edelsteen af borstelen. Let op, sommige edelstenen/mineralen zijn erg kwetsbaar!

Droog af met een zachte doek: Droog je edelstenen af met een zachte doek om te voorkomen dat er water achterblijft en ze beschadigen.

Opladen van edelstenen

Leg ze in de zon: Sommige edelstenen worden opgeladen door ze in de zon te leggen, zoals citrien en bergkristal. Leg ze voor ongeveer 6 uur in direct zonlicht. Let op, amethist verkleurd als deze te lang in de zon ligt!

Gebruik maanlicht: Andere edelstenen kunnen worden opgeladen door ze in het licht van de volle maan te leggen, zoals maansteen en labradoriet.

Gebruik bergkristal: Bergkristal kan worden gebruikt om andere edelstenen op te laden. Leg de edelsteen op een stuk bergkristal en laat het een nacht liggen. Dit geldt overigens ook voor Seleniet! Seleniet staat bekend om het opladen van andere soorten edelstenen.

Het verzorgen, reinigen en opladen van edelstenen is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hun schoonheid en helende eigenschappen behouden. Door de bovengenoemde tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je edelstenen er altijd op hun best uitzien en optimaal werken. Vergeet niet om regelmatig voor je edelstenen te zorgen en ze te koesteren als waardevolle stukken van je collectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *